Η κυρία Ραχήλ Μακρή, καλεσμένη στην συνέλευση του «Πανελλήνιου Συλλόγου Φωτοβολταϊκών Στέγης» στην αίθουσα εκδηλώσεων Νομαρχίας Κοζάνης τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014, τοποθετήθηκε κατά την ομιλία της αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:
Η Συγκυβέρνηση δεν αναζητά την ανάπτυξη.
Τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν παρέχουν καμία αξιοπιστία και δεν εμπνέουν καμία εμπιστοσύνη στους επενδυτές είτε αυτοί είναι μεγάλοι, είτε μικροί.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα φωτοβολταικά.
Ο νόμος 4254 του 2014, γνωστότερος και ως πολυνομοσχέδιο που πέρασε με διαδικασίες σαββατοκύριακου από την Βουλή έχει χαρακτηριστεί από ανακοίνωση του Συλλόγου σας ως: «διπλό ηλεκτροσόκ στους μικρομεσαίους από την Πράσινη Ανάπτυξη»
Μόνο να αιφνιδιάζουν μπορούν στην Συγκυβέρνηση, να αιφνιδιάζουν και να γκρεμίζουν.
Συγκεκριμένα με τον νόμο αυτό, όπως εσείς οι ίδιοι λέτε σε ανακοίνωση της 10ης Μαΐου 2014:
«οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος υπέστησαν επίθεση στις τσέπες τους. Από τη μία αυξήθηκε το ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων) κατά 32% και από την άλλη για 42.000 νοικοκυριά μειώθηκε παρανόμως η εγγυημένη τιμή πώλησης του παραγόμενου ρεύματος από τα μικρά οικιακά φωτοβολταϊκά (Φ/Β στέγης) έως και 40% (Νόμος 4254)!!! Ως δικαιολογία αναφέρεται το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Τα τελευταία τέσσερα έτη, απλοί πολίτες εμπιστεύτηκαν τις κυβερνήσεις σε περίοδο κρίσης και εγκατέστησαν στη σκεπή του σπιτιού τους ένα Φ/Β στέγης. Έδωσαν τις οικονομίες τους ή πήραν δάνειο από τράπεζα για δύο λόγους: για να ενισχύσουν το εισόδημά τους, αλλά και για να συνεισφέρουν στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, βοηθώντας το περιβάλλον και μειώνοντας την ανεργία (1). Το ΥΠΕΚΑ έκανε καμπάνια και μιλούσε για εγγυημένη τιμή και έτσι παρέσυρε τον κόσμο να πάρει ακόμα και δάνειο.»
Κατά την συζήτηση του τότε νομοσχεδίου είχα τονίσει μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση μου στο κοινοβούλιο για ένα νομοσχέδιο 797 σελίδων που είχε έρθει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και είχαν δοθεί λιγότερο από έξι ώρες στους βουλευτές να το μελετήσουν.
«Οι διαπιστώσεις κυβερνητικής αποτυχίας συνεχίζονται στο ΥΠΕΚΑ. Σας το είπαμε και στην επιτροπή. Είστε υπεύθυνοι, γιατί με πράξεις αλλά και ηθελημένες παραλείψεις δημιουργήσατε κρίση στην αγορά ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και κυρίως από τα φωτοβολταϊκά. Την κρίση καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες πολίτες που επένδυσαν σε οικιακά, αγροτικά και επαγγελματικά φωτοβολταϊκά, λόγω της δέσμευσης του ελληνικού κράτους για εγγυημένη τιμή αγοράς.
Με τις παρούσες διατάξεις τροποποιείτε μονομερώς αυτές τις συμβάσεις, μειώνοντας την τιμή αγοράς του ρεύματος, παρόλο που το 2013 ζητήθηκε έκτακτη εισφορά της τάξεως του 25% – 30%, η οποία το Μάιο του ίδιου χρόνου έφθασε στο 42%.
Η πολιτική σας αποσκοπεί στην πώληση των εγκαταστάσεων των μικρών παραγωγών, προκειμένου αυτές να τις συγκεντρώσουν με εξευτελιστικό τίμημα συγκεκριμένοι μεγάλοι παραγωγοί, κάτοχοι καναλιών και κατασκευαστικών εταιρειών.»
Στον τομέα της ενέργειας είχα εισηγηθεί από τον Απρίλιο του 2013 ένα ολοκληρωμένο Κυβερνητικό πρόγραμμα με τους ακόλουθους άξονες που σχετίζονται με τα φωτοβολταϊκά συστήματα:
- Δημιουργία αναπτυξιακών δυνατοτήτων με σεβασμό στο περιβάλλον και την ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων.
- Τη δραστική εξοικονόμηση ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος, τη μείωση των ενεργειακών τιμών.
- Χάραξη ενιαίας ενεργειακής στρατηγικής
- Εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας καθώς και παραγωγής φθηνής και καθαρής ενέργειας.
- Ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με σταθερούς κανόνες και πολιτική.
- Δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου για την ενέργεια με γνώμονα το Εθνικό συμφέρον
- Συγκρότηση Εθνικής επιτροπής ενέργειας
- Περιορισμός σπατάλης και κακοδιαχείρισης στην επιχείρηση μέσω κρατικών ελέγχων και αυστηρών ποινών .
- Πολιτική εκμετάλλευσης δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα από ανάπτυξη ΑΠΕ